جوانه ها یکی از بهترین انواع جوانه ها شناخته می شود و خواص جوانه عدس برای کاهش فشارخون بالا، یبوست، سم زدایی بدن و برای سلامتی قلب مفید است، جوانه عدس دارای انواع ویتامین همچون B 12 بوده و در گروه غذایی کربوهیدرات ها ولی کالری کمتری داشته و برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند مصرف جوانه ها توصیه می شود و برای کم خونی حاد مصرف جوانه عدس بسیار موثر است .
سر فصل های مطلب
Toggleمصرف جوانه ها به دلیل اینکه حاوی ویتامین E است برای درمان بیماری ها از جمله سرطان، بیماری های قلبی و درمان ناباروری موثر است و همچنین برای کسانی که پوست آنها در زمستان خشک می شود به ویژه در دوران سالمندی توصیه می شود از نرم کننده های حاوی ویتامین E که از جوانه ها ساخته شده است استفاده کنند. خواص جوانه عدس حاوی اسید آمینه ها است و برای کودکان توصیه می شود که حتما جوانه عدس را در برنامه غذایی کودکان و دانش آموزان خود داشته باشند جوانه ها دارای سلنیوم و منیزیوم هستند که فواید سلنیوم در پیشگیری از سرطان موثر است و منیزیم برای کسانی دچار گرفتگی عضلات بدن می شوند مناسب است .
از دیگر خواص جوانه عدس کمک به کاهش وزن است. این جوانه یکی از بهترین غذاهایی هستند که می توانید وارد برنامه غذایی تان کنید جوانه عدس از فیبر بالایی برخوردار است به همین دلیل از پرخوری جلوگیری می کند که به دلیل آنتی اکسیدان و فیبر موجود در جوانه عدس به سم زدایی بدن به خصوص در روده ها که باعث کاهش چربی شکم می شود، کمک می کند.
تحقیقات انجام شده نشان داده می شود که جوانه حبوبات به ویژه جوانه عدس می تواند باعث کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت شوند. جوانه عدس از پروتئین بالایی و کمی کربوهیدرات دارد که می تواند باعث کاهش قند خون شود.
جوانه عدس به دلیل فیبر بالایی که دارد به بهبود هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند جوانه عدس باعث بهتر شدن حرکات روده می شود و به پیشگیری و درمان یبوست کمک می کند جوانه عدس از گلوتن کمتری نسبت به خود عدس دارد و هضم آن برای افرادی مبتلا به سلیاک که به گلوتن حساسیت دارند ، راحت تر می باشد.
جوانه عدس سرد و خشک است .جوانه عدس سرشار از آنتی اکسیدان ها ،ویتامین B 1 ویتامین B 2 ،ویتامین B 3 ،ویتامین B 5 ،ویتامین B 6، ویتامین E، ویتامین C، فولات ، منیزیم، آهن، فیبر و پروتئین می باشد .
جوانه عدس به دلیل بالا بودن آهن و فولات که دارند باعث افزایش تولید گلبول های قرمز خون شده و در نتیجه خواص جوانه عدس به درمان کم خونی کمک می کند و سعی کنید برای کسانی مبتلا به کم خونی هستند حداقل هفته ای دوبار در صبح ها عدسی درست کنند.
عدس منبع خوبی از ویتامین ها از جمله ویتامینB 3 است و نقش مهمی در تقویت سیستم های گوارشی و عصبی دارد و دیگر مزایای ویتامین B 3 از جمله کنترل کلسترول ،کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر ،آب مروارید،دیابت و استئوآرتریت و دیابت است.
عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند عدس از نظر طب قدیم معتدل و خشک است و منبع بسیار زیادی پروتئین گیاهی است به طوری که مقدار پروتئین موجود در ۱۵ گرم عدس ،بیشتر از ۱۵ گرم گوشت گاو است عدس ها حاوی ۶ ماده معدنی مهم، ویتامین B و همچنین پروتئین بدن چربی می باشد و خاصیت تنظیم قند خون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قند خون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می کنند جوانه عدس به علت داشتن اهن برای رفع کم خونی مفید است و چون عدس لعاب دار است برای درمان زخم های دهان و گلو عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید و همچنین برای کسانی که ناراحت روده ای هستند توصیه می شود از جوانه عدس استفاده کنند و می توانید عدس دم کنید و روی پوست قرار دهید تا التهاب را برطرف کند آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست و حتما توصیه می شود که مصرف کنید جوانه عدس به شما انرژی برای سوزاندن میدهد در حالی که قند خون را تثبیت میکند. فیبر قابل جذب علاوه بر تاثیرات مفید روی سیستم گوارشی و قلب، به تنظیم مقدار قندخون نیز کمک میکند. اگر شما مقاومت به انسولین کاهش قندخون یا دیابت دارید گیاهان بنشنی مثل عدس برای تنظیم قند خون موثر هستند که انرژی پایداری را باعث می شوند صرف عدس مخصوصا برای خانمهایی که در سنین باروری ودوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند ایده بسیار مناسبی است. کمبود آهن باعث کم خونی می شود که برای مادر خوب نیست چون نوزاد بعد از بدنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می کند.
جوانه عدس دارای خواص زیادی است که می تواند به همنی دلیل در سبد غذایی پرندگان مانند قناری و عروس هلندی قرار گیرد.
نتایج نشان می دهد که دادن جوانه عدس به پرندگان باعث تقویت سیستم ایمنی پرنده می شود و تضمین کننده سلامتی پرنده است.
همچنین ببینید : علت اسهال عروس هلندی
جوانه عدس تمامی هشت اسیدآمینه ضروری مورد نیاز بدن را دارد ولی کارشناسان تغذیه ترکیب جوانه عدس با ذرت، گندم یا برنج را پیشنهاد میدهند به دلیل اینکه کیفیت پروتئینی، جوانه عدس را بهتر میکند.
جوانه عدس دارای ویتامین A، C، خانواده ویتامینهای B، فولیکاسید، اینوزیتول، برم، کلسیم، کلر، مس، آهن، منیزیم، پتاسیم و پروتئین است.
جوانه عدس مغذی بوده و خاصیت آنتیاکسیدانی دارد.
همچنین تصفیه کننده خون و کاهنده قند خون است.
این جوانه بامزه به شستوشو و تحریک کلیهها، سیستم غدد فوقکلیوی، به تقویت قلب و عروق، افزایش انرژی و قدرت حیاتی کمک میکند.
میزان فیبر محلول در جوانه عدس در مقایسه با دانه عدس به میزان ۳۰۰درصد افزایش مییابد.
فیبر محلول در آب موجود در جوانه عدس به کاهش کلسترول، فشار خون، قند خون و تنظیم میزان انسولین خون کمک میکند.
از کجا جوانه عدس را تهیه کنیم؟ کافی است سری به فروشگاههای زنجیرهای بزنید.
امروزه یکی از جوانههای محبوب، جوانه ماش است که همیشه در سوپرمارکتها یافت میشود و در مرحله بعد طعم و تردی آن را در غذاهای چینی و هندی میتوانید تشخیص دهید.
جوانه ماش ترد و خوشمزه است و طعم آن کمی به شیرینی میزند از مزیتهای آن این است که هضم آن نسبت به ماش پختهشده راحتتر است.
دو کشور پرجمعیت آسیا یعنی چین و هند نیز در آشپزی و موارد درمانی از جوانه ماش استفاده میکنند.
مصارف درمانی جوانه ماش سمزدایی بدن و خاصیت مدر بودن است.
جوانه ماش نیز مانند جوانههای دیگر سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد.
جوانههای ماش برخلاف دیگر سبزیجات که هرچه بیشتر رسیده میشوند خواص تغذیهای آنها کاهش مییابد، خواص خود را تا زمانی که به مصرف برسد حفظ میکنند.
همه ی جوانه ها و از جمله جوانه ی عدس در شرایط گرم و مرطوب تهیه می شوند و ممکن است که حاوی باکتری های بیماری زا باشند به همین دلیل توصیه می شود که افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند کودکان سالمندان و زنان باردار کمتر از این جوانه استفاده کنند.
ولی اگر جوانه عدس مورد استفاده قرار گیرد باعث رشد قدی کودکان شما می شود.
عدس را تمیز کرده ، شسته و با آب به مدت ۴۸ ساعت خیس کنید و هر روز آب آنرا دو دفعه عوض کنید.
به محض آنکه عدس ها سفیدک زد و شروع به ریشه زدن نمود آنرا در یک کیسه ی نخی ریخته و کیسه را مرطوب نموده و در یک آبکش قرار دهید.
زمانی که جوانه ها به اندازه یک سانتیمتر شد از داخل کیسه بیرون آورده و داخل آبکش قرار دهید و روی آن همین کیسه نخی را مرطوب نموده و قرار دهید و آبکش را در یک ظرف قرار دهید.
روزی چند دفعه روی جوانه ها آب بریزید تا جوانه ها به اندازه ۵-۴ سانتیمتر شود.
در زمان ریشه زدن ، ریشه های عدس ها در داخل هم نفوذ می کند می توانید به آرامی آنها را از هم جدا کنید تا جوانه ها را بتوانید برای زمان طولانی تری استفاده نمائید.
در فصل تابستان برای جلوگیری از کپک زدن جوانه ها بعد از ۳ سانتیمتر شدن آن می توانید در یخچال نگهدارید.
از این جوانه می توانید روزی چند قاشق در سالاد اضافه کرده و میل نمائید.
روش دوم
برای تهیه این جوانه ابتدا عدس را در ظرفی میشوییم.
-عدس را درون مقداری آب خیس میکنیم.
-در طول ۲ روز، روزانه یک بار آب آن را عوض میکنیم.
-پس از ۲ روز عدس را درون کیسه نخی نمدار میریزیم و منتظر جوانه زدن میمانیم.
-هنگامی که اندازه جوانهها به ۵-۳ سانتیمتر رسید آن را در ظرفی میریزیم و در یخچال قرار میدهیم.
نکته: به دلیل طبع سرد این جوانه بهتر است در هنگام مصرف کمی گلپر به آن اضافه شود.
عدس برای سلامتی ما انسان ها مناسب است و بهترین جایگزین برای گوشت،مرغ وماهی است و جوانه عدس در شرایط گرم و مرطوب تهیه می شود که ممکن است حاوی باکتری های بیماری زا باشند و برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند سالمندان و زنان در دوران بارداری و شیر دهی از مصرف آن اجتناب کنند و همچنین معایب های دیگری هستند که شامل :
مصرف بالای پروتئین دارای عوارض دیگری می باشد مقدار پروتئین مورد نیاز بدن ما ۰٫۸ گرم در هر کیلو گرم وزن بدن است مصرف بیش از حد پروتئین می تواند کلیه ها را از بین ببرد و در حد فشار قرار دهد.
تحقیقات انجام شده برخی از عدس ها از غلظت بالایی ترکیبات اگزالات هستند این ترکیبات اگزالات تشکیل سنگ کلیه هستند .پس در نتیجه افرادی سنگ کلیه دارند باید از حبوبات و عدس دور باشند.
گاهی سالمندان به دلیل اینکه تنها هستند بی اشتها می شوند و البته گاهی هم تاثیر برخی داروها یا افزایش سن هم سبب کم شدن اشتها به غذا می شود بر این اساس برای آن که سالمندان دچار سوءتغذیه نشنوند باید از مواد مقوی استفاده کنند وبهترین توصیه برای آنها جوانه عدس، ماش و گندم یا پودر آن به غذاهایشان است .جوانه عدس با وجود حجم کم اشتها آور خوبی است و انرژی و پروتئین از دست رفته را جبران می کند بسیاری از پزشکان مصرف جوانه ها را برای کاهش تورم ،افسردگی و حتی استرس به سالمندان توصیه می کنند .
نکته: و همان طور که می بینید عدس طیف وسیعی از مواد مغذی را در یک پیمانه فراهم می کند.