هویج گیاهی به رنگ نارنجی است.هویج به رنگهای مختلف زرد – سفید – قرمز – سیاه . بنفش نیز وجود دارد. هویج در واقع ریشه گیاه هویج است.
خواص هویج پخته بهتر از هویج خام می تواند خود را به بدن انسان برساند. مهمترین خاصیت هویج افزایش بینایی چشم است. عامل تقویت بینایی چشم ویتامین A است.
هویج دارای طبع گرم و تر است. باعث کاهش فشار خون – لاغری -درمان کبد چرب – کاهش کلسترول خون می شود. هویج به سلامت پوست و مو هم کمک می کند. خواص هویج پخته به دلیل آنتی اکسیدانهای موجود در آن بهتر است.هویج پخته بهتر هضم می شود. پختن هویج ارزش غذایی آنرا زیاد می کند. رایجترین نوع مصرف هویج آب هویج است. اما هویج به صورت آب هویج بستنی و یا در غذاهای مختلف مانند سوپها و خورشتها نیز استفاده می شود.
هویج دارای ارزش غذایی بالایی است. دارای قند زیاد است. افراد دیابتی باید کمتر از هویج پخته استفاده کنند. مصرف زیاد هویج باعث زردی پوست می شود که دلیل آن رنگدانه های نارنجی رنگ هویج است.
زردک هم نوعی هویج است که قند آن بیشتر از هویج معمولی است. مهمترین ویتامین هویج ویتامین A است که به افزایش بینایی کمک می کند. آنتی اکسیدان موجود در هویج برای پوست مفید است. ماسک هویج به سلامت پوست کمک می کند.
روشهای مصرف هویج:
هویج خام
هویج پخته ( در غذاهای مختلف)
آب هویج
آب هویج بستنی
سر فصل های مطلب
Toggleبا ارزش غذایی هویج در ادامه آشنا می شوید:
آب ۸۷ درصد
مواد گلوسیدی ۸ درصد
مواد ازته ۱٫۵ درصد
سلولز ۱٫۵ درصد
چربی ۰٫۰۲ درصد
ماده رنگی کاروتن (ویتامین A )
ویتامینهای A – B – C -D
هویج پخته شده دارای فواید زیادی است که در زیر به آنها اشاره می شود.
یک فنجان هویج خرد شده خام حاوی ۵۲ کالری ،۳۱ گرم چربی است در حالی که یک فنجان هویج آب پز شده در آب بدون هیچ نمک اضافه ۵۵ کالری ،۲۸ گرم چربی دارد . خوردن یک فنجان هویج خام یا پخته شده به شما کم تر از ۳ درصد کالری می دهد در صورتی که رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری را دنبال کنید. هویج خام همچنین ۱.۲ گرم پروتئین، ۱۲.۳ گرم کربوهیدرات و ۳.۶ گرم فیبر رژیمی دارد. هویج پخته حاوی همین مقدار پروتئین، کمی بیشتر کربوهیدرات و ۴.۷ گرم فیبر هستند.
یکی از خواص هویج پخته کاهش فشار خون است که علت آن پتاسیم موجود در هویج است.
یکی از مزایای خوردن هویج بخار پز، ویتامین آ است. هویج ها حاوی مقادیر نسبتا زیادی از بتا کاروتوئن هستند رنگدانه ای که رنگ نارنجی را به هویج بخارپز می دهند. بدن بتا کاروتوئن را به ویتامین آ فعال بیولوژیکی تبدیل می کند و از ویتامین برای حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن، پوست، مو و چشم ها استفاده می کند. برای هر فنجان هویج بخارپز شده حاوی بیش از ۲۱،۰۰۰ ویتامین آ بیش از ۳۰۰۰ یا ۲،۳۳۳ مقدار روزانه برای مردان و زنان مورد نیاز است، مطابق با موسسه لاینس پاولینگ، است.
هویج بخارپز شده نیز به خاطر محتوای پتاسیم برای سلامتی مفید است. پتاسیم یکی از سه ماده معدنی است که نقش اصلی در ایمپالس های عصبی بازی می کند و خوردن پتاسیم کافی باعث تسهیل ارتباطات عصبی می شود. این ماده معدنی نقش مهمی در عملکرد ماهیچه بازی می کند و به جلوگیری از ضعف ماهیچه و درد شکم به خاطر کمبود پتاسیم رخ می دهد، کمک می کند. براساس گزارش موسسه لاینس پاولینگ، مردان و زنان باید ۴،۷۰۰ میلی گرم پتاسیم را روزانه مصرف کنند. یک فنجان هویج بخار پز حاوی ۴۱۰ میلی گرم پتاسیم است – – تقریبا ۹ درصد از مصرف توصیه شده روزانه است.
خوردن هویج بخارپزشده از طریق افزایش مصرف ویتامین ک به سلامتی کمک می کند این ماده مغذی به عنوان مولکول علامت دهی در بدن عمل می کند آن با پلاکت ها، سلول های خونی کوچک مسئول لخته شدن خون ارتباط دارد. وقتی دچار جراحت شدید، ویتامین ک در سیستم سیگنال ملکولی می فرستد که باعث ایجاد لخته خونی برای جلوگیری از خونریزی شدید می شود. فقدان ویتامین ک، از تشکیل لخته خونی مناسب جلوگیری می کند و باعث افزایش خطر کبودی خود به خودی یا کاهش چشمگیر خون پس از آسیب می شود. طبق گفته مرکز پزشکی مریلند، ۱ فنجان هویج آب پز حاوی حدود ۱۷ میلی گرم ویتامین ک – ۱۴ درصد مقدار توصیه شده روزانه برای مردان یا ۱۹ درصد از مصرف توصیه شده برای زنان است.
یکی از مهمترین خواص هویج کمک به تقویت و سلامت چشم است. هویج دارای بتاکاروتن است و کبد آنرا تبدیل به ویتامین A می کند.ویتامین A عامل تقویت بینایی است.
آنتی اکسیدانها و ویتامین C موجود در هویج برای شادابی پوست مناسب است.
هویج از سفید شدن مو جلوگیری می کند و ویتامین E و C موجود در آن باعث افزایش رشد مو می شود.
از خواص هویج پخته تقویت کبد است.هویج انسداد و گرفتگی کبد را باز می کند. ویتامین A موجود در هویج به سم زدایی کبد کمک می کند و مانع تجمع صفرا و چربی در کبد می شود.
مصرف دو عدد هویج پخته باعث هضم بهتر غذا و ملین کردن آن می شود.فیبر موجود در هویج باعث بهبود حرکت روده می شود.هویج در رفع ریفلاکس معده و یبوست موثر است.
هویج برای تقویت قوای جنسی موثر است.
مصرف هویج در کاهش بیماریهای گوارشی موثر است.
یک فنجان هویج خام ۱۰ گرم کربوهیدرات و ۴ گرم فیبر دارد که مانع افزایش شدید قند خون می شود.
فیبر موجود در هویج هضم غذا را طولانی می کند و اشتها را کاهش می دهد و یبوست را درمان می کند.مصرف هویج باعث چربی سوزی و در نتیجه لاغری می شود.
جلوگیری از سرطان از خواص هویج پخته است. هویج کاهنده انواع سرطان به ویژه ریه و روده و لوزالمعده می باشد.آنتی اکسیدان موجود در هویج عامل کاهش سرطان است.
هویج را خرد نکنید و بپزید تا خاصیت ضد سرطانی آن افزایش یابد :
دانشمندان ادعا می کنند که خردنکردن سبزیجات مانع از شسته شدن مواد مغذی با ارزش در آب می شود و هم چنین جوشاندن هویج خرد نکرده نیز باعث می شود که طعم بهتری داشته باشند. هویج برای سلامتی به دلیل ویتامین و فیبر آن ها مفید و حاوی مقادیر زیادی کاروتنوئید هستند که به ویتامین آ در بدن تبدیل می شوند همچنین منبع عالی ترکیبات مقابله با سرطان هستند. آن ها دریافتند هویجی که از قبل خردشدن ، بخارپز شود ۲۵ درصد بیشتر از آن هایی که ابتدا خرد شده بودند فالکارینول دارند
برش سطح بالاتر هویج که با آب تماس دارد منجر به از دست دادن مواد مغذی در مقایسه با جوش دادن کل آن ها می شود.گرما دیوارهای سلول را در سبزیجات نرم می کند و باعث می شود ویتامین ها و فالکارینول از بین بروند. این یک ایده خوب است که سیب زمینی را به جای پوست کندن آن ها تمیز است زیرا تمام ویتامین ث زیر پوست است، اما با سبزیجاتی که حاوی مواد غذایی یکنواخت تری هستند، نباید این مهم باشد.
خوردن هویج مقاومت بدن در برابر بیماریهای عفونی را زیاد می کند.
مصرف هویج می تواند در درمان آسم موثر باشد.
فیبر موجود در هویج از تشکیل پلاک در عروق خونی و افزایش کلسترول خون جلوگیری می کند. پلی اتیلن و آنتی اکسیدان موجود در هویج باعث کاهش خطر بیماریهای قلبی می شود.
مصرف هویج در سفت کردن شکم و در نتیجه رفع اسهال موثر است.
آنتی اکسیدانها و ویتامین C که در هویج پخته موجود است از ابتلا به بیماریهای عفونی جلوگیری می کند.
مصرف هویج پخته باعث کاهش خطر سکته مغزی می شود.
پتاسیم موجود در هویج پخته باعث کاهش کلسترول خون می شود و این از خواص هویج پخته است. هویج پخته باعث کاهش بیماریهای قلبی می شود.
مضرات هویج:
مصرف زیاد هویج باعث زردی پوست می شود که علت آن رنگدانه های نارنجی هویج است.البته اگر چند روز هویج مصرف نشود دوباره پوست به رنگ طبیعی خود بر می گردد. افزایش مصرف هویج به علت ویتامین A موجود در آن می تواند برای بدن سمی باشد.