امروزه با توجه به تنوع محصولات خوراکی و نیاز به تامین و تهیه سریع غذاها جامعه بشری به مصرف غذاهای آماده روی آورده است. در تهیه بسیاری از محصولات خوراکی که در بازار ارائه میگردد از افزودنیهای شیمیایی با اهداف مختلفی مانند افزایش مدت زمان ماندگاری و کاهش بار میکروبی استفاده میشود. برخی از این افزودنیها به عنوان طعم دهنده و یا شیرین کننده در شیرینیها و یا آنتی بیوتیکها برای افزایش طول عمر مواد غذایی که بسیاری از خوراکیهای مصرفی روزانه خانوادهها را تشکیل میدهند، بدون اطلاع از مضررات آن مورد استفاده قرار میگیرد.
اولین نکته در خصوص مضررات استفاده از مواد شیمیایی ارزش غذایی کمتر این گونه از خوراکی ها نسبت به غذاهای سالم و اورگانیک است. غذاها و خوراکیهایی که از مواد طبیعی به دست میآیند دارای ارزش غذایی بالایی در مصرف مقدار کمی از آنان هستند. مصرف غذاهای سالم در رشد و سلامت کودکان و نوجوانان نیز تاثیر بسازی خواهد داشت. مصرف غذاهایی که در تهیه آن از مقدار زیادی مواد شیمیایی استفاده شده باعث ایجاد سم در بدن فرد میشود و اثرات سوء خود را در گذر زمان در بدن نشان خواهد داد که در بسیاری از افراد منجر به ایجاد حساسیت غذایی و یا آسم میشود. در بسیاری از کشورهای جهان نیز که مصرف بالایی از مواد شیمیایی در تهیه خوراکیهای خود را دارند ابتلا به سرطان نیز آمار بالایی دارد.
بهترین گزینه برای جلوگیری از ابتلا به حساسیتهای غذایی و یا انواع بیماریها و سرطان در طول زندگی افراد مصرف صحیح غذاها و جلوگیری از مصرف بیش از اندازه مواد شیمیایی در وعدههای غذایی در طول روز است. با مصرف غذاها اورگانیک و کاهش مصرف مواد شیمیایی در خوراکیهای مختلف در سنین کهنسالی نیز زندگی آسودهتر و سالمتری را برای خود فراهم خواهید کرد. مصرف مقدار کمی از غذاهای سالم ارزش غذایی بیشتری نسبت به مصرف حجم بالای غذاهای شیمیایی همراه خواهد داشت.
مواد غذایی مصرفی هر فرد در بین وعدههای غذایی در طول زندگی میتواند اثرات مفید و یا مضری بر بدن داشته باشد. یکی از موارد رایج در وعدههای غذایی مصرف و خرید نان است. مصرف نانهایی که در تهیه آن از جوش شیرین استفاده شده باشد میتواند در بلند مدت مضرراتی برای بدن فرد ایجاد نماید. بسیاری از شرکتها با توجه به پیشرفت تکنولوژی به سمت تولید نانهای بدون جوش شیرین تمایل پیدا کردهاند که این امر میتواند در سلامت افراد جامعه تاثیر مثبتی داشته باشد. حتی بسیاری از نانهای سنتی در شهرها و روستاها در کشور بدون مصرف جوش شیرین تهیه میشوند و با مصرف و خرید نانهای سنتی به آسانی میتوان برای سلامتی افراد خانواده قدم مثبتی برداشت.
از دیگر نمونههای رایج مواد غذایی مصرف و خرید عسل است. در کشور مصرف و خرید عسل در انواع مختلف اصل و یا تقلبی بسیار رایج است. عسلهای طبیعی که توسط زنبورداران در مناطق کوهستانی و دشتها تهیه میشوند خواص بسیار مفیدی برای بدن دارند. در مقابل در خرید عسلهای تقلبی و غیر بهداشتی که توسط زنبورها با مصرف شکر تهیه میشوند باید توجه بسزایی داشت زیرا شکر و ساکاروز موجود در این عسلها میتواند مضررات زیادی برای افراد ایجاد نماید و زمینه ساز ابتلا به بسیاری از بیماریها باشد.
در یک مقایسه ساده از در مصرف دو نمونه شکر سفید و یا افزودنیهای شیمیایی شیرین کننده و شکر قهوه ای و خواص متفاوت آنها به آسانی میتوان به تاثیر این مواد غذایی بر بدن پی برد. استفاده از شیرین کنندههای مصنوعی و شیمیایی موجب ایجاد حساسیت غذایی و انواع بیماریها در بلند میشوند. اثرات برخی از مواد شیمیایی بر بدن در سنین کودکی و نوزادی غیرقابل جبران است. مصرف شکر قهوه ای در انواع شیرینیها، مرباها در مقایسه با شکر سفید میتواند خواص مفیدی برای بدن داشته باشد. شکر قهوهای دارای کلسیم، پتاسیم، آهن است. مصرف شکر قهوه ای در وعده صبحانه میتواند انرژی مورد نیاز در طول روز را برای بدن تامین نماید. مصرف شکر قهوهای برای بهبود مشکلات گوارشی، نفخ نوزادان، سرماخوردگی، سردی و ضعف بدن و اگزما و دردهای عضلانی توصیه میشود. این شکر حتی میتواند در بهبود دردهای پس از زایمان نیز تاثیر مثبتی داشته باشد. با خرید شکر قهوهای و مصرف آن میتوان از اثرات سوء شکر سفید و شیرین کنندههای مصنوعی جلوگیری نمود.
مصرف آبغوره به دلیل وجود ویتامین سی میتواند به کاهش چربی خون در بدن کمک نماید و اثرات مفیدی داشته باشد. مصرف آبغوره تاثیر مثبتی برا التهابات لثه و خونریزی آن داشته باشد و آن را بهبود دهد. مصرف آبغوره برای رفع تب، کاهش حرارت بالای بدن کمک زیادی میکند. این ماده غذایی که در سالادها و غذاهای ایرانی مصرف بالایی دارد اشتها آور است و میتواند روده را ضد عفونی نماید و حتی به درمان کمردرد و پادرد کمک نماید.
یکی از خواص آبغوره که بسیار مورد توجه است، کاهش ریسک ابتلا به سرطان است. استفاده از آبغوره به دلیل وجود آنتی اکسیدانها از بروز سرطان میتواند جلوگیری نماید. البته در مقدار مصرفی آبغوره باید احتیاط داشت و مصرف بیش از اندازه آن میتواند اثرات مضری داشته باشد. به عنوان مثال مصرف ناشتای آبغوره به منظور کاهش وزن و چربی سوزی اثرات مخربی برای دستگاه گوارش میتواند همراه داشته باشد.