قارچ دنبلان نوعی قارچ خوراکی گران قیمت و کمیاب است که حاوی انواع پروتئین و ویتامین است. و همچنین خواص قارچ دنبلان در کاهش قند خون برای افراد دیابتی تاثیر دارد. در قارچ دنبلان هیچ نوع دستکاری ژنتیکی توسط انسان انجام نشده و کود شیمیایی در آن به هیچ وجه بکار گرفته نشده است. قارچ دنبلان، قارچی است مانند غده در زیر خاک رشد می کند دارای خواص بسیار زیادی است. این گیاه به نام های چمه، طملان، شحم الارض، سماروغ، فطر، نبات الرعد، دنبلان و دمبلان معروف است.
سر فصل های مطلب
Toggleدر برخی از مراتع شهرستان طارم استان زنجان ، نادرترین قارچ های دنبلان کوهی جهان شناسایی شده اند. قارچ دنبلان کوهی در سال های پر باران و فصل پاییز و نیز از اول اسفند تا نیمه اول فروردین در مراتع شهرستان طارم رشد می کنند زیرا با گیاهان مرتعی همزیستی دارند
قارچ های دنبلان معمولا دسته دسته در دعمق ۳۰ سانتیمتری در خاک و نزدیک به ریشه های گیاهان و درختها می رویند. و کاشت آنها نتیجه مفید نداده است ولی در بسیاری از زمین های معتدل دیده می شوند و آنها به وسیله سگ یا خوک پیدا می کنند. خواص قارچ دنبلان به صورت همزیستی با ریشه های جنگلی به وجود می آید ودر آزمایشگاه ها اقدام به تولید نهال آلوده به میسلیوم قارچ دنبال می کنند و بعد کشت درختان را در زمین انجام می دهند.
این قارچ در گونه های مختلف به رنگ های قرمز تیره، بنفش، خاکستری و سیاه است. سیاه سفید این قارچ گران قیمت ترین قارچ های دنبلان زیر زمینی هستند. بیش ترین میزان مصرف قارچ دنبلان در رستوران ها، صنایع غذایی، تهیه انواع سس هاو روغن های معطر و نیز داروسازی است. قارچ دنبلان کوهی سفید در دسامبر سال ۲۰۰۹ هر کیلو حداقل ۱۰۲۰۰ دلار در آمریکا بفروش رفته است.
مهم ترین خواص قارچ دنبلان آسیب های کبدی، بیماری های قلبی و عروقی، پیری زودرس، کاهش کلسترول خود و استرس های اکسیداتیو نیز جلوگیری می کند. اندازه قارچ دنبلان از یک فندق تا اندازه یک پرتقال می باشد و شکلی شبیه سیب زمینی دارد. کشت کار ای قارچ ها هم موجب در آمدزایی افراد بومی می شود و هم در طبیعت دچار دست خوردگی نمی شود. قارچ دنبلان کوهی با گیاهان مرتعی همزیستی دارد و در سال های پر باران و فصل پاییز و نیز از اول اسفند تا نیمه اول فروردین در مراتع شهرستان طارم رشد می کند. بیش از ۱۵ پروتئین در این قارچ ها شناسایی شده است.
عطر به شدت متعادلی دارد. عطر و طعم دنبلان سیاه و سفید تابستانی دارای رایحه ای بسیار غنی از میوه های گوشتی مانند زردآلوی شیرین و دارای کیفیت خاکی معتدلی است و هیچگونه نقطه مشکی ندارد. لطیف و دلپذیر است ، مانند مالت کباب شده و کمی جلبک دریایی. نمونه های جوان آن بویی مانند بوی بادام زمینی دارند و با بالغ شدن، چوبی تر و خوشمزه تر می شوند. وقتی در یک ظرف محصور نگهداری می شود، طعم آن بهتر می شود.
دنبلان سفید بیشتر در ایتالیا یافت می شود و شدت عطر آن بسیار قوی است. طعم دنبلان سفید زمستانی مانند شیرینی خامه ای با طعم آجیل-کاکائو است و ظاهر سیر مانند دارد که با مارچوبه و کلم خاکی مخلوط شده و دارای رایحه تندی می باشد. دنبلان سفید نافذ است و ظاهر سیر مانند داشته و غیرقابل توصیف است. رایحه دنبلان سفید زمستانی در بین دنبلان های دیگر بسیار دلپذیر و بی نظیر است. نمونه هایی که در کنار درختان بلوط رشد می کنند دارای ماندگارترین عطر (طولانی مدت) و نمونه هایی که در کنار درختان فندق رشد می کنند ، شدیدترین بو را دارند.
شدت عطر آن متوسط است. عطر و طعم دنبلان مشکی دارای رایحه ای میوه ای مانند توت فرنگی، انگور است و عطر ملایم تر از مارچوبه و فقط طعم تندی دارد. شبیه به رنگ سیاه پاییز اما متمایز تر و پایدارتر از نوع سیاه زمستانی بوده و به اندازه آن دلپذیر نیست.
دنبلان سیاه زمستانی دارای عطر بدی است و نامطبوع می باشد. شدت عطر آن بسیار قوی است و به عنوان مخلوطی از رایحه “شکلات و زمین” توصیف می شود. عطر و طعم دنبلان سیاه و سفید در زمستان مانند میوه های شیرین مانند توت فرنگی و مغزی مانند ذرت خامه ای است. عطر آن نیز مانند قهوه و کاکائوی سوخته و مارچوبه خاکی است. دنبلان سیاه زمستانی نسبت به دنبلان سفید زمستان نرم و لطیف تر و شیرین تر و کاملاً ملایم تر است.
طبیعت و مزاج قارچ دنبلان یا ترافل گرم و خشک می باشد.
برای تهیه انواع غذا، سوپ، سالاد، ماکارونی و پاستا، خوراک، ساندویچ می توان از قارچ دنبلان استفاده نمود.
از قارچ دنبلان می توان به عنوان طعم دهنده انواع سس ها استفاده کرد.
در قارچ دنبلان مواد مغذی بسیاری وجود دارد و لنتیبان موجود در این قارچ سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بروز بیماری در بدن پیشگیری می کند. خواص قارچ دنبلان دارای ترکیباتی است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و مصرف آن بسیار توصیه می شود.
یکی دیگر از خواص قارچ دنبلان جلوگیری بیماری قلبی است. بیماری قلبی عروقی در افراد بالای ۴۰ سال بیشتر رخ می دهد و در بین مردان این بیماری شایع می باشد. فواید قارچ دنبلان دارای خواص مفید زیادی برای بدن بوده و با کاهش کلسترول خون از بروز بیماری قلبی عروقی در افراد جلوگیری می کند.
قارچ دنبلان دارای دو اکسیدان به نام گلوتاتیون و ergothioneone بوده که هر دو آ نتی اکسیدان دارای خاصیت ضد پیری می باشند. قارچ دنبلان یک منبع عالی برای دو نوع اکسیدان ضد پیری می باشد و مصرف قارچ روند پیری را کند می کند.
این قارچ به دلیل اینکه سرشار از ویتامین و مواد معدنی است برای بارداری مفید است.
توجه داشته باشید که قبل از مصرف این قارچ حتما با پزشک متخصص مشورت کنید و خودسرانه مصرف نکنید.
یکی دیگر از خواص قارچ دنبلان بهبود عفونت های چشمی است. چشم از مهم ترین اعضای بدن بوده و عفونت چشمی باعث قرمزی چشم و متورم شدن پلک ها شده و در چشم ترشحات چرکی ایجاد می کند. برای رفع این مشکل از قارچ دنبلان استفاده کرد و نقش مهمی در در مان عفونت چشمی دارد.
خواص قارچ دنبلان حاوی پروتئین بوده و به حالت بخارپز و خام استفاده می شود. افراد گیاه خوار برای تامین مواد پروتئینی بدن خود می توانند قارچ را جاگزین گوشت کنند و پروتئین مورد نیاز بدن خود را از این طریق تامین نمایند و ایمنی بدنشان را نیز افزایش دهند.
تراخم نوعی عفونت چشمی شدید و مزمن بوده و در مناطق فقیر که سطح بهداشت پایین است و در مناطق گرم و خشک شایع می باشد. خواص قارچ دنبلان دارای خاصیت آنتی بیوتیکی بوده و برای درمان عفونت چشمی تراخم مورد استفاده قرار می گیرد.
خواص قارچ دنبلان به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد باعث کاهش رشد سلول های سرطان کبد، ریه، کولون و سینه می شود.قارچ دنبلان سیاه و سفید خطر ابتلا به سرطان گردن، روده، و سینه و رحم را کاهش می دهد.
عصاره قارچ دنبلان صحرایی به دلیل خواص ضد میکروبی قوی که دارد، رشد باکتری استافیلوکوک اورئوس را تا ۶۶ درصد کاهش می دهد. خواص قارچ دنبلان به کاهش رشد برخی باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک کمک می کند و خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.
ترافل به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ترکیبات خاصی که دارد، دارای خواص ضد التهابی طبیعی بوده خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد. قارچ ها با کاهش رادیکال های آزاد بدن، خطر ابتلا به التهاب را کاهش می دهند.
این نوع قارچ بومی فرانسه است و معمولا از سپتامبر تا دسامبر برداشت می شود و طعم تندی دارد.
این نوع قارچ در بومی شمال ایتالیا است که بر روی ریشه های درختان بلوط، راش، فندق و صنوبر رشد می کند. در پایین و زمستان برداشت می شود و بویی شبیه سیر و موسیر و طمعی ملایم دارد. بهتر است بدانید که قارچ دنبلان کوهی در برخی از مناطق ایران رشد می کنند.
این قارچ ها دارای فیبر خوراکی، پروتئین، فسفر، آهن و کلسیم هستند. در قارچ دنبلان هیچ چربی وجود ندارد و کربوهیدرات کمی دارد. و ویتامین D در این قارچ یافت می شود.
مزاج قارچ دنبلان خیلی گرم و خشک می باشد. قارچ دنبلان سرشار از آنتی اکسیذان ها، فسفر، سدیم، ویتامین C، کلسیم، پروتئین و فیبر است. پرورش قارچ دنبلان بسیار دشوار است و این گران قیمت بودن آن را توجیه می کند.
بسیار جالب است که برای این کار از سگ ها و خوک های آموزش دیده می شود تا خاک اطراف درخت را بکنند و قارچ را پیدا کنند.