یکی از غذاهای ساده و قدیمی ایرانی، اشکنه کشک نام دارد که به سرعت تهیه می شود. این غذا از مواد متداول و آسانی تهیه می شود که در آشپزخانههای ایرانی وجود دارد. قبلاً اشکنه به عنوان یک غذای ساده شناخته میشد. چراکه این غذا از ترکیب کشک و پیاز تهیه میشود. اما امروزه، این غذا با افزودن مغز گردو و مجموعهای از سبزیجات معطر، به یک غذای خوشمزه و مجلسی تبدیل شده است. ارزش غذایی اشکنه به صورتی است که می تواند به عنوان یک وعده سبک و بدون گوشت در رژیم غذایی جای گیرد.
در این مقاله، دو روش سنتی برای تهیه اشکنه کشک به شما آموزش داده خواهد شد؛ یکی به روش سیستانی و دیگری به روش مشهدی.
سر فصل های مطلب
Toggleقبل از اینکه به طرز تهیه اشکنه کشک بپردازیم، به دستور تهیه کشک زرد اشاره کرده ایم. کشک زرد به صورت بستهبندی شده به راحتی در فروشگاه ها موجود است و معمولاً به عنوان یک فرآورده لبنی غله ای در بازار عرضه می شود. این کشک به صورت پودری با رنگ زرد و ارزش غذایی بالا تولید می شود. ترکیب این کشک شامل زیره سیاه یا سبز، دانه گشنیز، تخم شوید، رازیانه، فلفل، زردچوبه، نمک، دوغ و سیر است که با عملیات تخمیر به وجود میآید.
اشکنهای که با استفاده از این کشک تهیه میشود، بسیار تقویتکننده است و معمولاً در روزهای سرد سال به عنوان یک وعده غذایی کامل (شام، ناهار و صبحانه) سرو میشود. این غذا از خواص بی نظیری برخوردار است که میتوان به تقویت حافظه، بهبود سیستم ایمنی بدن، تأمین کلسیم بدن، متعادل سازی فشار خون و تصفیه خون اشاره کرد.
اشکنه کشک یک محصول لبنی سنتی در مناطق مختلف کشور، به خصوص در منطقههای مشهد و زاهدان مصرف می شود. این محصول ارزش غذایی مناسبی دارد و می تواند به عنوان یک منبع مهم از مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. ارزش غذایی اشکنه کشک شامل پروتئین، کربوهیدرات، چربی، و ویتامینها و مواد معدنی است. این غذا غنی از پروتئین و کلسیم است که برای سلامتی استخوان ها و سیستم عصبی حیاتی است. همچنین حاوی ویتامین های B مانند تیامین (ویتامین B1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و نیاسین (ویتامین B3) است که در انرژی متابولیسم و عملکرد سیستم عصبی نقش دارند.
با توجه به محتوای چربی در تهیه این غذا، می تواند منبعی از اسیدهای چرب اشباع نشده باشد که به حفظ سلامت قلب کمک میکنند. همچنین این محصول مقدار زیادی پتاسیم و فسفر نیز دارد که در تنظیم فشار خون و سلامت استخوان ها تأثیرگذار هستند. به عنوان یک محصول لبنی، اشکنه کشک همچنین حاوی پادتن و پروبیوتیکها است که به بهبود سیستم گوارشی و سلامت معده کمک می کنند. این مواد می توانند مسائلی مانند یبوست را بهبود بخشند و به تعادل میکروبیوم دستگاه گوارش کمک کنند.
اشکنه کشک زابلی یک غذای سنتی و محبوب در استان سیستان و بلوچستان ایران است. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد این غذا با استفاده از کشک زرد تهیه می شود. طعم و مزه اشکنه زابلی بسیار عالی است و معمولاً با نان لواش یا نان تافتون سرو می شود. این غذا نشانگر فرهنگ محلی و سنتی استان سیستان و بلوچستان است و برای مراسمها و جشنهای خانوادگی معمولاً تهیه میشود.
همان طور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم ماده اصلی این غذا کشک است. برای تهیه آن می توانید آن را به صورت خانگی تهیه کنید. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که زمان کافی برای تهیه این فرآورده لبنی را ندارید امروزه فروشگاه های اینترنتی مواد غذایی زیادی رواج پیدا کرده اند که شما می توانید در زمان و انرژی صرفه جویی و به راحتی محصولات خود را به صورت آنلاین سفارش داده و در اسرع وقت درب منزل تحویل بگیرید.
یکی از برترین فروشگاه های اینترنتی مواد غذایی فروشگاه صوفیکو است. صوفیکو یکی از معتبرترین مراکز پخش مواد غذایی به صورت عمده و جزئی است. از افتخارات این فروشگاه می توان به دسترسی به تنوع زیاد محصولات و امکان مقایسه قیمت ها و برندهای مختلف اشاره کرد.
اشکنه کشک مشهدی یک غذای محبوب و سنتی در شهر مشهد است. این غذا از مواد اصلی مانند کشک تهیه می شود و معمولاً با اضافه کردن پیاز و سیر داغ به صورت تزیین سرو می شود و با نان خرد شده ترید می شود. این غذا طعمی خاص و لذیذ دارد و جزء محبوبیت های مشهدی محسوب می شود.