لیمو عمانی یا لیمو امانی در واقع نوعی لیمو ترش خشک شده است که به عنوان چاشنی و ادویه در آشپزی کشور های مختلف از جمله حوزه خلیج فارس استفاده می شود. لیمو عمانی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش داده و به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک می کند و همچنین برای سلامت دستگاه گوارش نیز مفید است. همچنین لیمو عمانی می تواند به تصفیه خون شما کمک کند. لیمو عمانی فواید دارویی بسیاری دارد که ما در این مقاله به بیان خواص لیمو عمانی می پردازیم.
سر فصل های مطلب
Toggleلیمو عمانی سرشار از قند، فیبر طبیعی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کند. همچنین با کاهش التهاب می تواند به بهبود سریعتر زخم ها و سر درد ها کمک کند. از دیگر خواص لیمو عمانی برای سلامتی بدن، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، جلوگیری از سنگ کلیه و تقویت پوست اشاره کرد.لیمو عمانی جذب آهن در بدن را افزایش می دهد و همچنین می تواند خطر ابتلا به انواع سرطان ها را کاهش دهد.
از جوشش و غلیان صفرا و خون جلوگیری میکند و برای معده و کبد گرم مفید است.
لیمو عمانی بهعنوان یک محرک کبد شناخته می شود که به دفع اسید اوریک و سایر سموم از بدن کمک میکند.
در طب سنتی از این میوه برای سمزدایی کبد و بهبود عملکرد کیسه صفرا استفاده می شود.
لیمو عمانی از خانواده لیمو ها می باشد و طعم ترشی دارد.
ویتامین C موجود در لیمو عمانی تازه، که به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند،
می تواند در درمان و پیشگیری از کبد چرب موثر باشد.
لیمو عمانی از نظر پتاسیم و کلسیم و همچنین ویتامین C غنی بوده و به عنوان کاهنده چربی و فشار خون شناخته می شود. همچنین خوردن دم کرده آن همراه با چای نیز می تواند به درمان فشار خون بالا کمک کند.از دیگر خواص لیمو عمانی در طب سنتی می توان به خنک کنندگی بدن، اشتها آوری، ضد نفخ، ضد عفونی کننده، مسکن سر درد، التیام دهنده سرفه و سرما خوردگی اشاره کرد.
همانطور که گفته شد لیمو عمانی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. به دلیل اینکه لیمو عمانی سرشار از ویتامین C و ترکیبات فیبری است می تواند به پایین آوردن فشار خون بالا کمک کند. این ویژگی همچنین به کاهش التهاب رگ های خونی کمک می کند و باعث بهبود گردش خون و سلامت بیشتر قلب می شود.
لیمو عمانی می تواند باعث عدم رشد سلول های مختلف سرطانی اعم از سرطان روده بزرگ، معده، پستان، ریه ها، کلیه، پروستات و خون شود. همچنین در برخی موارد قادر است سلول های سرطانی را از بین ببرد.
دفع سنگ کلیه از دیگر خواص لیمو عمانی است. لیمو عمانی به دلیل ترش مزگی و دارا بودن ویتامین C و آنتی اکسیدان ها می تواند به دفع سنگ کلیه یا جلوگیری از آن کمک شایانی کند.
از دیگر مزایای لیمو عمانی برای سلامتی می توان به توانایی آن در تسکین مشکلات گوارشی اشاره کرد. همچنین ویتامین C و آنتی اکسیدان های موجود در لیمو عمانی این توانایی را دارند که مشکلات گوارشی شما به ویژه مشکلات معده، زخم معده، یبوست و اسهال را برطرف کنند.
لیمو عمانی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی زیاد می تواند در کاهش وزن نیز تاثیر گذار باشد. اسید سیتریک موجود در آن یک چربی سوز عالی است. مصرف جوشانده لیمو عمانی می تواند به عنوان یک کاهش دهنده ی وزن بسیار موثر واقع شود.
با توجه به خواص ضد عفونی و ضد باکتریایی لیمو عمانی، یکی دیگر از مزایای این میوه ی خشک که از دیرباز نیز مورد استفاده بانوان بوده است می توان به اثر سفید کنندگی پوست و جلوگیری از بروز مشکلات پوستی اشاره کرد. ویتامین C موجود در لیمو عمانی از پوست در برابر عفونت ها و همچنین درمان جوش ها، آکنه، کبودی ها و لکه ها مراقبت می کند. همچنین با آسیب های ناشی از آفتاب، آلودگی و گرد وغبار مبارزه می کند. خاصیت آنتی اکسیدانی لیمو عمانی می تواند به کاهش چین و چروک و همچنین کاهش لکه های تیره کمک کند.
خواص لیمو عمانی علاوه بر اینکه برای مراقبت از پوست موثر است، برای مو نیز مفید است. استفاده از جوشانده لیمو عمانی بر موی خود باعث رفع شوره سر، کنترل چربی مو، براق شدن مو و تثبیت کردن رنگ مو می شود. برای بهره بردن از این خواص، لیمو عمانی را همراه با آب جوشانده و از آن به عنوان شامپو در حمام خود استفاده کنید.
افرادی که از علائم کم خونی ناشی از کمبود آهن در بدن خود مانند سرگیجه، شکستگی ناخن ها، خستگی و ریزش مو رنج میبرند باید به فکر اضافه کردن لیمو عمانی به غذای خود باشند. لیمو عمانی هنگامی که به غذا اضافه می شود، باعث به حداکثر رساندن جذب آهن غذا در بدن می شود که با این ویژگی می توان آهن مورد نیاز بدن را دریافت کرد.
از دیگر خواص لیمو عمانی می توان به این موارد اشاره کرد: مراقبت از چشم، تسکین دهنده تب، ضد باکتری و ضد میکروب، درمان اختلالات ادراری و مراقبت از مو.
اگر چه لیمو عمانی یک چاشنی محبوب در غذاهای سنتی ایرانی است آما خوردن آن خالی از اشکال هم نیست. لیمو عمانی به هضم غذا و جذب بهتر مواد مغذی در بدن کمک می کند اما لیمو عمانی مانند اسفنج عمل کرده و مواد مضر غذا را به خود جذب می کند. بیشترین موادی که لیمو عمانی به خود جذب می کند اسید های چرب هستند که به شدت سلامتی را به خطر می اندازند.
به همین منظور لیمو عمانی موجود در غذاهای چرب و خورش ها مثل قرمه سبزی، قیمه و آبگوشت سرشار از این موتد مضر هستند. اگرچه دوست دارید از لیمو عمانی در غذاهای خود استفاده کنید آن را در مراحل پایانی درست کردن غذا، به غذا اضافه کنید. با این روش لیمو عمانی فرصت کمتری برای جذب مواد مضر غذا خواهد داشت.
لیمو عمانی به علت دارا بودن خواص اسیدی ضد عفونی کننده قوی است.
لیمو عمانی گونه دیگری از لیمو ترش و درخت آن از خانواده ی نارنج است.
لیمو عمانی تازه، رنگ خردلی داشته و بسیار ترش است؛
به طوری که تازه اش را نمی توان به تنهایی مصرف کرد.
به همین دلیل آن را در آفتاب خشک می کنند تا قابلیت مصرف آن افزایش یابد.
مواد متشکله لیمو عمانی را ترکیبات تلخ، فلاونوئیدها، اسید سیتریک، املاح، ویتامین ها به ویژه ویتامین سی و مواد فرار تشکیل می دهد.
عمده ترین ترکیبات موجود در روغن فرار گیاه را لیمونن، آلفا-ترپینئول، گاما ترپینن، ترپینولن، ۱ و ۸ سینئول و لینالول تشکیل می دهد.
این میوه از نظر کلسیم و پتاسیم غنی بوده پیشی گرفته
و به عنوان کاهنده از نظر سایر مرکبات و از نظر ویتامین سی فشار خون و چربی خون شناخته شده است.
خوردن دم کرده لیمو عمانی اغلب با چای و گل گاو زبان در کاهش فشار خون موثر است.
برای افراد با فشار خون طبیعی نیز مصرف دم کرده آن با عسل یا نبات پیشنهاد می شود.
دم کرده لیمو عمانی با نبات برای کسانی که غشار خون بالا دارند مفید است.
دم کرده لیموعمانی همراه چای و گل گاوزبان در کاهش فشار، چربی و کلسترول خون موثر است
و می تواند از تصلب شرایین جلوگیری کرده و گرفتگی عروق را بهبود بخشد.
افراد سالم می توانند آن را با عسل یا نبات مصرف کنند و توصیه می شود
بیماران قلبی از لیموعمانی یا پودر آن در انواع سالادها استفاده کنند.
ترکیب گلگاوزبان با لیموعمانی علاوه بر اینکه باعث میشود رنگ بهتری پیدا کند و مزه آن بهتر شود، بر خاصیت آرامبخشی این گیاه میافزاید
برای اینکه رنگ گل گاوزبان زیباتر شود و خاصیت آرامبخشی آن افزایش یابد بهتر است کمی لیموعمانی به آن بیفزایید.
به ازای یک قاشق گلگاوزبان، یک لیموعمانی را بشکنید و دانههای تلخ آن را خارج کنید
و سپس پرهای لیموعمانی را در لیوان آب جوش همراه با گلگاوزبان بریزید و بگذارید دم بکشد.
میتوانید مقداری هم نبات به این نوشیدنی بیفزایید تا سردمزاجی گلگاوزبان گرفته شود و بهعنوان مصلح عمل کند
برای لاغری و کاهش وزن توصیه می شود و کاهش دهنده اشتها می باشد.
به تقویت سیستم گوارشی کمک می کند و باعث بهبود هضم غذا می شود.
مدر است و باعث تسریع سم زدایی از بدن می شود.
برای از بین بردن آکنه مفید است و سلامت پوست شما را تضمین می کند.
باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و برای درمان سرماخوردگی و گلو در مفید است.
برای درمان سرفه مفید است و برای ریه فایده دارد.
درمان کننده یبوست است و سنگ های کلیه و مثانه را دفع می کند.
با استفاده از روشهای زیر میتوانید تا حد زیادی مانع از ورود تلخی لیمو عمانی به غذا شوید:
از آنجایی که درصد بالای از تلخی لیمو عمانی به تخمهای آن مربوط میشود،
بنابراین برای جلوگیری از تلخ شدن غذا بهتر از قبل از استفاده از لیمو عمانی، تخم هستههای آن خارج شود.
برای این کار لیمو عمانی را شکسته و سپس با چاقو تخمهای آن را خارج کنید.
برخی از انواع لیمو عمانی با وجود خارج کردن هسته هایشان باز هم طعم تلخی در خود دارند.
برای گرفتن تلخی آنها میتوانید لیموها را برای مدت نسبتاً کوتاهی در آب ولرم خیسانده و سپس آنها را بشویید و در غذا بریزید.
به طور کلی مصرف لیمو عمانی عوارض جانبی ندارد و در کل بی خطر است. اما افرادی که به مرکبات حساسیت دارن از مصرف لیمو عمانی نیز پرهیز کنند. اینگونه افراد با مصرف لیمو عمانی به مشکلاتی مانند تورم، مشکلات تنفسی و کهیر دچار شوند. از سایر عوارض جانبی برای اینگونه افراد به آن دچار شوند شامل مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و مشکل در بلع شدن باشد.
در حال حاضر (دی ماه ۱۴۰۰) قیمت هر کیلو لیمو عمانی حدود ۱۱۵ هزار تومان است.