نارنج یک نوع از مرکبات با طعم ترش است که خواص دارویی بسیاری دارد و به نام پرتقال تلخ در زبان انگلیسی شناخته می شود. گوشت این میوه دارای طبع سرد و خشک است و پوست و شکوفه آن گرم و خشک است.
خواص نارنج نسبت به دیگر مرکبات بسیار زیاد است همانطور که می دانیم در طب ایرانی تمام ترش مزه ها به اعصاب ضرر می رساند اما نارنج به دلیل داشتن ماده ای صمغی و لعابی در بین آنها کمترین ضرر را به اعصاب میزند.
با مصرف نارنج، مقادیری از ویتامین A و همینطور کلسیم به بدن رسانده میشود. علاوه بر این موارد نارنج حاوی ویتامینها و مواد معدنی زیر است:
سر فصل های مطلب
Toggleمیوه نارنج به عنوان مادر مرکبات شناخته می شود که در اغلب مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر قابل کشت و برداشت است. مزایای دارویی و درمانی نارنج در بیشتر قسمت های آن از جمله هسته ،روغن،برگ و پوست و همچنین گل های آن وجود دارد.
وجود سینافین در نارنج باعث کاهش چربی های بدن میشود و به لاغری و کاهش اشتها کمک می کند. خواص نارنج در کاهش اشتها بسیار تاثیر گذار است اما مصرف زیاد آن به دلیل افزایش فشار خون خطرناک است. پوست نارنج نیز برای کاهش اشتها بسیار مفید است.
نارنج یکی از میوههای سرشار از خواص آنتی اکسیدانی است که میتواند برای پیشگیری و بهبود خیلی از مشکلات بدنی موثر باشد.
طبق مطالعات انجام شده روی ۳۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲، مشخص شد آب نارنج در طول یک ماه، سطح گلوکز را در حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد.
خواص نارنج برای افراد دیابتی مفید است عصاره آن میزان چربی در جریان خون را کاهش میدهد و به خاطر داشتن اتر کاهندگی روی قند خون به بیماران دیابتی توصیه می شود. پس کسانی که به بیماری قند خون مبتلا هستند نارنج را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
برای برطرف شدن گرفتگی بینی در طب سنتی و خانگی از نارنج استفاده میشود به این صورت که نارنج را داخل آب در حال جوش قرار داده و بخار آن را استنشاق کنید. همچنین آب نارنج به دلیل داشتن ویتامین c برای درد سینه و دفع خلط و سرماخوردگی و بهبود سرفه مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص نارنج برای از بین بردن چربی های اضافه پوست مفید است و چون خاصیت ضد باکتری دارد قرمزی پوست و التهاب آن را برطرف کرده و از به وجود آمدن جوش جلوگیری میکند.
نارنج باعث روشن شدن پوست اطراف چشم می شود و پوست را از آلودگی ها و گرد وغبار پاک می کند و همچنین باعث درمان عفونت های قارچی می شود.
برای داشتن موی نرم از نارنج پخته شده استفاده می شود همچنین نارنج از ریزش مو جلوگیری میکند و باعث تقویت موها می شود و به دلیل داشتن اسید فولیک که نوعی از ویتامین B است به رشد موها کمک می کند.
یکی از فواید نارنج در روغن آن قرار دارد. روغن نارنج از جمله روغن های خوشبو در آروماتراپی یا همان رایحه درمانی است و بخور آن به درمان درد کمک می کند.
مصرف نارنج برای رفع مشکلات گوارشی همچون اسهال ،یبوست و گاز و زخم روده توصیه می شود. همچنین از خواص نارنج کمک به اختلالات کیسه صفرا ،کلیه و کبد و مثانه است.
نارنج از کلیه ها به دلیل داشتن خاصیت ضد اکسیدانی و محتوای فلاونوئید محافظت میکند و برای سلامت آن ها بسیار مفید است. همچنین برای دفع سنگ کلیه و مثانه از عرق بهار نارنج به همراه آب و کرفس استفاده می شود.
به دلیل وجود لیمونن و میرسن نارنج دارای خاصیت ضد توموری بوده و از ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده پیشگیری می کند.
خواص نارنج شامل تاثیرات آنتی اکسیدانی بالقوهای میشود. زیرا حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی زیر است:
ترکیبات فلاونوئیدی همچون هسپریدین و لیمونن
ویتامین C
برخی از انواع ویتامین B
هسپریدین به عنوان یکی از ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در نارنج، با القای آپوپتوز، سبب زنده ماندن سلولهای ضد سرطانی در تخمدان میشود.
همچنین لیمونن موجود در این میوه تاثیرات ضد سرطانی را برای کبد، با تعدیل ژنهایی که سبب رشد تومورهای سرطانی در کبد میشوند، ایجاد خواهد کرد.
این ترکیبات جایگزینی برای درمان سرطان نمیتوانند باشند اما مطالعات نشان دهنده این است که به عنوان گزینههای مکمل برای درمان، میتوان از آن کمک گرفت.
معمولا نارنج به عنوان یکی از چاشنیهای خوشمزه در کنار غذا به کار برده میشود. نارنج به علت داشتن ویتامین C، میتواند تاثیر به سزایی در جذب آهن داشته باشد. به همین دلیل برای دوران بارداری گزینهای بسیار مفید است.
اما باید در نظر داشت که مصرف متعادل آن ضامن سلامت مادر و جنین است.
حد نرمال آن مفید است اما زیاده روی در مصرف ممکن است تاثیرات نامطلوبی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
عصاره این میوه دارای خواص ضد التهابی است که به کاهش درد و تورم به وجود آمده به خاطر التهاب کمک کرده و همچنین از دیگر خاصیت های نارنج استفاده از روغن پوست آن برای درمان بیماری های التهابی مثل آرتریت روماتویید و نقرس است.
بیشترین چیزی که نارنج را در بین همه معروف کرده عطر دل انگیز و بوی بسیار خوشبو و دل نشین آن است که همین ویژگی آن به بهداشت دهان و دندان کمک می کند. یکی دیگر از خواص نارنج کاهش بوی بد دهان است. نوشیدن یک فنجان دمنوش آن در طول روز باعث کاهش بوی بد دهان می شود و کمک به بهداشت دهان و دندان می کند.