انبه یا مانگو میوه درختی با نام علمی Mangifera indica است. ارتفاع درخت آن حدود ۱۰ متر و این درخت قدمتی ۴۰۰۰ ساله دارد. وقتی این میوه گرمسیری را خشک می کنند، رطوبت آن ازبین می رود که به اصطلاح به آن انبه خشک گفته می شود دارای ماندگاری بیشتری می شود. انبه خشک میوه ای با ارزش غذایی و همچنین خواص دارویی – درمانی فراوان می باشد.
انبه یک میوه گرمسیری است که منبع اصلی آن در هند ، بنگلادش و پاکستان است. نام علمی انبه به انگلیسی Mangifera می باشد و در تلفظ به آن منگو می گویند. در حال حاضر بیشتر کشورهای گرمسیری تولیدات انبوه انبه دارند که به سراسر جهان صادر می کنند.
میوه انبه خشک دارای طبع گرم است در نتیجه افراد با مزاج گرم بهتر است آن را با سکنجبین مصرف کنند. برای افرادی که تمایل فراوانی به خوردن شیرینی جات مانند آبنبات و شکلات دارند مصرف این میوه به صورت خشک بسیار مناسب است زیرا به همان میزان شیرینی دارد و حتی می توان گفت که به دلیل از دست دادن آب این میوه در زمان خشک کردن، شیرینی بسیار مناسبی دارد.
بیشترین مصرف انبه به صورت میوه است ولی از آن در آشپزی هم به عنوان ادویه طعم دهنده و معطر استفاده می شود. برگ های درخت انبه به صورت زینتی در برخی مناطق جهان استفاده می شوند. نکته جالب در مورد انبه اندازه درخت آن است که می تواند تا ۴۰ متر رشد کند!
نکته جالب تر در مورد درخت انبه اینست که قطر قسمت شاخ و برگ دار این درخت می تواند به ۱۰ متر برسد. عمر درخت انبه بسیار زیاد است و جالب است بدانید برخی درخت های انبه تا ۳۰۰ سالگی هم می تواند میوه بدهند.
کشت این میوه بسیار مفید در ایران بسیار کم است و به همین دلیل بهتر است از خشک شده آن استفاده شود زیرا در تمامی فصول به آسانی در دسترس است و می توانیم به راحتی به عنوان یک ماده مغذی در طی روز استفاده نماییم. استان هرمزگان بیشترین کشت این میوه را دارد و بعد از آن در استان سیستان و بلوچستان کاشته می شود.
انبه یک نوع میوه آبدار متعلق به مناطق گرمسیر آسیا است و به طور طبیعی علاوه بر پرورش در آب و هوای گرم آسیای جنوب شرقی، در بخش هایی از آمریکای جنوبی و استرالیا هم به خوبی قابل پرورش می باشد. از این میوه مفید برای تهیه انواع دسرها استفاده می شود. ویتامین A و Cدر میوه تازه انبه موجود است.
انبه خشک ازمیوه های محبوب و مورد پسند عامه مردم می باشد اما باید توجه داشت که به دلیل دارا بودن کالری بالا باید در مصرف آن دقت فراوانی داشت. انبه خشک دارای مواد مغذی فراوانی است. ویتامین A موجود در این میوه خشک به تنظیم متابولیسم، کلسیم و آهن کمک می کند و معمولا از آن به عنوان میان وعده و یا دسر استفاده می شود. هسته و برگ این میوه منبع مناسبی از خواص مفید برای بدن است. هسته انبه دارای چربی فراوان، اسید گالیک و نشاسته می باشد.
برگ های این میوه شیرین و آبدار نیزه ای است و استفاده از این برگها به بیماران دیابتی برای کاهش قند خون توصیه می شود. در طب چینی از برگ انبه برای درمان قطعی آسم استفاده می شود. برگ انبه دارای خاصیت آنتی باکتریالی است که به رفع عفونت بدن و درمان انواع تومورها و اختلالات گوارشی کمک می کند. خاصیت آنتی اکسیدان آن ویروس ها را از بین برده و موثر در درمان سرماخوردگی و عفونت های گلو می باشد. در تولید لوازم آرایشی – بهداشتی هم از برگ این میوه استفاده می شود.
گل های قرمز و زرد آن به صورت خوشه ای رشد می کنند. با خریدن انبه خشک می توانید از مزایای آن در فصول مختلف استفاده نمایید زیرا آن را می توان به آسانی نگهداری نمود.
سر فصل های مطلب
Toggleبا توجه به وجود دستگاههای خشک کن صنعتی که امروزه وجود دارد اما هنوز هم برای حفظ کیفیت میوه در هنگام خشک کردن با شکر و یا سایر آب میوه ها آن را شیرین می کنند. برای خشک کردن این میوه، ورقه های نازک انبه را بر روی تخته های چوبی قرار داده و رو به آفتاب نگهداری می کنند تا به حالت طبیعی خشک شود.
یکی دیگر از فواید انبه این میوه ارزشمند کاهش دادن کلسترول است. انبه به دلیل اینکه حاوی مقدار زیادی فیبر ، ویتامین C و پکتین است می تواند از بالا رفتن کلسترول جلوگیری کند و به کاهش کلسترول در بدن انسان کمک شایانی کند.
انبه خشک سرشار از فیبرهای محلول و نامحلول می باشد که فیبرهای محلول کمک به جذب مواد مغذی و همچنین کنترل قند خون و کاهش کلسترول LDL می کنند و فیبر نامحلول که در میوه آن فراوان است، در انبه خشک به سلامت سیستم گوارش کمک می کند.
ویتامین A موجود در این میوه خشک سبب حفظ سلامت پوست و غشاهای مخاطی از ویروس ها و باکتری ها می شود. عامل اصلی نابینایی در افراد کاهش دژنراسیون ماکولا است که با مصرف انبه خشک به دلیل وجود این ویتامین سبب تقویت چشم می شود. ویتامین B موجود در آن با تبدیل کردن مواد غذایی به انرژی باعث تولید سلول های قرمز خون می شود. آنتی اکسیدان های موجود در میوه خشک انبه منبع بسیار خوبی از ترکیبات محافظتی می باشند که سبب رفع آسیب های اکسیداتیو می شود.
فنل های موجود در انبه خشک مانند فیستین ، آستراگلین ، متیل گالت، اسید گالیک، ایزوکوکریترین ، کوئرستین دارای خاصیت جلوگیری از بروز سرطان بخصوص سرطان دستگاه گوارش هستند. اسید گالیک موجود در این نوع میوه خشک به ضدعفونی و تمیز کردن سیستم هضم کمک می کند.
۱-مصرف بیش از اندازه سبب افزایش قند خون می شود.
۲-افرادی که به انبه آلرژی دارند بهتر است استفاده نکنند.
۳-مصرف زیاد باعث افزایش وزن در افراد می شود.
۴-بهتر است انبه خشک را در مقادیر متوسط میل کنیم.
برای خشک کردن انبه می توان از دو روش سنتی و صنعتی استفاده نمود اما در روش صنعتی اکثر مواد مغذی، طعم و بافت میوه به خوبی حفظ می شود. بهتر است انبه خشک را از مراکز معتبر تهیه نمایید. چای مارکت انواع میوه خشک از جمله انبه خشک با کیفیت را در اختیار مشتریان گرامی قرار می دهد.
برای پاکسازی و از بین بردن جوش های صورت می توانید انبه مصرف کنید. جالب است بدانید با خوردن انبه هم پوست شما پاکسازی می شود و اثرات جوش از بین می رود. البته شما می توانید مقداری انبه هم روی پوست خود ماساژ دهید تا تاثیر بهتری داشته باشد.
انبه مقادیر بلایی ویتامین A در خود دارد. یک پیمانه انبه خرد شده می تواند یک چهارم از میزان ویتامین A مورد نیاز بدن انسان را تامین کند که این مقدار ویتامین A می تواند به بهبود بینایی ، رفع خشکی چشم و شب کوری کمک کند.
ویتامین E برای بهبود عملکرد هورمون های جنسی بسیار موثر است و باعث افزایش میل جنسی می شود. انبه سرشار از این این ویتامین است و می تواند در درمان بی میلی جنسی موثر باشد. اگر با این مشکل روبرو شدید حتما نبه را امتحان کنید.
در افراد سالمند و کسانی که بیماری و اختلال کلیه دارند مصرف پتاسیم زیاد مناسب نیست. با توجه به اینکه در سنین بالا کلیه ها قادر به حذف پتاسیم نیستند و انبه حاوی مقدار زیادی پتاسیم است باید در مصرف آن احتیاط شود.