لبو قرمز یکی از خوشمزه و خوش طعم ترین سبزیجاتی می باشد که ما ایرانی ها نیز از محصولات غنی شده آن آگاهی داریم و از ارزش غذایی لبو قرمز نیز استفاده های فراوانی نیز می بریم.
سر فصل های مطلب
Toggleاز نظر طب سنتی طبع لبو معتدل است.
طبع و مزاج هر غذایی می تواند تعیین کند که آیا این ماده با طبیعت شما سازگار است و مصرف آن برای شما مفید است یا مضر.
طبع لبو یا همان چغندر پخته شده معتدل است اما برخلاف طبع لبو؛ طبع چغندر خام گرم و تر است و طبع ریشه آن معتدل است.
افراد سرد مزاج بهتر است زیاد لبو مصرف نکنند و در صورت مصرف حتما مصلح آن را بخورند. مصلح لبو عسل است و توصیه می شود که به صورت گرم مصرف شود. مصرف زیاد لبو تولید سودا می کند.
لبو قرمز با توجه به کلسیم، فیبر، منیزیم، پتاسیم و گوگردی که دارد می تواند ضامن سلامتی ما باشد که در ادامه به خاصیت های لبو قرمز نیز اشاره می کنیم.
لبو (چغندر)، غنی از مواد مغذی مناسب برای سلامت پوست خصوصاً پوست های چرب که مستعد جوش است، می باشد. از آنجایی که لبو حاوی ترکیبات ضدالتهابی است، مصرف منظم آن، از آکنه و جوش جلوگیری می کند. اگر شما طعم آن را دوست ندارید، می توانید با خیار، هویج و یا پرتقال آن را مخلوط کنید.
به دلیل وجود ویتامین ها و مواد مغذی فراوان در این گیاه، لبو برای شفافیت پوست بسیار مناسب است. همچنین لبو با از بین رفتن سلول های مرده سطح پوست و جایگزین شدن سلول های جدید، کمک به شفافیت پوست می کند. چغندر (لبو) باعث تحریک غدد لنفاوی شده و در نتیجه سلول های مرده را از بین می برد. لبو جریان خون را افزایش می دهد که باعث روشن شدن پوست و شادابی دوباره پوست می شود.
برای از بین بردن لکه های تیره ی روی پوست، می توانید مقداری آب لبو را با آب گوجه فرنگی مخلوط کنید و روی لکه ها بزنید. همچنین جوش، علت های درونی نیز دارد که باید آن ها را نیز برطرف کرد. برای این کار، روزانه مقداری آب لبو بنوشید تا بدن شما از درون نیز پاکسازی شود. آب لبو برای افرادی که زیر چشمان پف کرده و تیره دارند، نیز بسیار مناسب است.
مصرف لبو احتمال زایمان زودرس را کم می کند. فولات موجود در لبو از نقایص مادرزادی در قلب و مسائل دیگری مانند نقایص لوله های عصبی در جنین می کاهد و با افزایش انرژی زنان باردار، باعث بهبود خلق و خوی آنها می شود. علاوه بر این قند خون را کنترل کرده و از کم خونی جلوگیری می کند و سبب رشد مطلوب جنین خواهد شد.
لبو دارای بتالین است و آنتی اکسیدان های موجود در آن کبد را سم زدایی و پاکسازی می کنند. همچنین به درمان کبد چرب یاری می کند. رنگدانه های لبو نیز خاصیت سم زدایی و ضد التهابی دارد.
با توجه به آنچه ذکر شد لبو قرمز از خواص های فراوانی نیز برخوردار می باشد. ازجمله باعث کم کردن وزن و لاغری ما نیز می شود ویکی دیگر از خواص لبو قرمز که می توانیم به آن اشاره کنیم، داشتن فیبر فراوانی نیز می باشد که باعث چربی سوزی بدن و بی میلی و کم شدن اشتهای ما نیز می شود که کمک زیادی به ما می کند تا بتوانیم خودمان را لاغر کنیم.
از دیگر خواص بی نظیر لبو که می توانیم به آن اشاره کنیم کاهش فشارخون می باشد. لبو قرمز با توجه به نیتراتی که در آب آن نیز موجود می باشد باعث می شود که جریان خون در رگ های ما جاری شود و کمک بسیاری می کند به آنهایی که از بیماری های قلبی و عروقی رنج می برند.
از دیگر فواید لبو قرمز که می توانیم نام ببریم کم خونی می باشد. علاوه بر لبو قرمز آبی که دارد سرشار از مواد مغذی همچون آهن و ویتامین c می باشد که باعث می شود بیماری کم خونی درمان و رو به بهبودی پیش برود.
لبو به دلیل آنتی اکسیدان ها و عنصری بنام بتالین در سم زدایی و پاکسازی کبد بسیار مفید واقع شده است.
از مهم ترین خواص لبو به دلیل مواد مغذی که دارد می تواند در جهت رشد مو بسیار موثر باشد از جمله این مواد فسفر، پروتئین و ویتامین هایی از قبیل C و B می باشد.
از مهم ترین خواص لبو قرمز که در گروه ویتامین B نیز قرار دارد ،کلسیم ومنیزیم شامل آن می باشد، که نقش بسزایی درکاهش استرس دارد. ازجمله سروتونین یکی از هورمون های بسیار مهمی می باشد که باتوجه به شرایط روحی و سیستم بدن را تنظیم کرده که باعث جلوگیری از خستگی و افسردگی می شود.
به یکی دیگر از فواید لبو قرمز که بخواهیم به آن اشاره کنیم تقویت و بهبود گوارش می باشد، که بسیار مفید واقع شده، بنابراین برای افرادی که مبتلا به بیماری های گوارشی هستند خوردن لبو قرمز توصیه می شود.
استفاده از لبو برای زنان باردار بسیار مفید است، این خاصیت به دلیل اسید فولیک فراوانی که در لبو وجود دارد باعث می شود که جنین سریع رشد کند، و از نقص های مادر زادی نیز جلوگیری کند.
لبو با داشتن کلسیم از دندانها و استخوانها و ناخن های سالم ما محافظت می کند.
علاوه بر موارد ذکر شده بالا، خواص لبو قرمز شامل موارد دیگری همچون درمان التهاب، تنظیم قند خون، کاهش کلسترول، پیشگیری از آب مروارید و سلامت جنسی می شود.
نوشیدن میزان اندکی آب لبو (چغندر) قرمز در روز به کاهش فشارخون مبتلایان به پرفشاری خون کمک میکند. نتیجه پژوهشی جدید در لندن نشان میدهد: نوشیدن یک فنجان آب چغندر قرمز (لبو) به صورت روزانه تاثیر چشمگیری در کاهش فشار خون مبتلایان به پرفشاری خون دارد.
نتیجه این مطالعه نشان میدهد مصرف آب چغندر قرمز اندکی بعد از مصرف تاثیر خود را نشان میدهد و با واکنش برخی باکتریهای دهانی و گشادتر شدن رگهای خونی جریان خون در بدن سریعتر میشود. به گفته کارشناسان این خاصیت در دیگر گیاهان و سبزیهای با نیترات فراوان نیز دیده میشود.
هم چنبن نوشیدن منظم آب لبو، سبب سمیت زدایی کبد می شود و زمانی که درون بدن سالم است، نمود این سلامتی را در بیرون از بدن و روی پوست داریم.
۱- افراد مبتلا به هموکروماتوز و یا بیماری ویلسون باید از مصرف لبو پرهیز کنند زیرا آهن و مس موجود در خون را بالا می برد. بیماری هموکروماتوز در واقع تجمع زیاد آهن در بدن است که وجود آهن زیاد باعث آسیب بافت ها و بیماری می شود. در بیماری ویلسون فرد قادر به دفع مس به اندازه کافی از بدن نیست و مس اضافی می تواند در کبد یا مغز جمع شده و منجر به اختلالات کبدی یا مغزی شود.
۲- مصرف لبو در بعضی از افراد منجر به ناراحتی های معده، تهوع و اسهال می شود که همه این ها ناشی از وجود بتائین موجود در آن می باشد.
۳- افراد مبتلا به بیماری های کلیوی باید ازخوردن لبو پرهیز کنند، این سبزی به دلیل داشتن بتائین باعث افزایش سطح کلسترول کلی در بدن می شود. افرادی که ناراحتی های کلیوی دارند قبل از مصرف هر ماده ای که بتائین دارد باید برای جلوگیری از عوارض آن با پزشک خود مشورت کنند.
۴- مصرف لبو باعث کاهش محسوس فشار خون می شود و برای افرادی که فشار خون بالا دارند توصیه می شود. اما باید به یاد داشته باشید که مصرف همزمان داروهای کاهش فشار خون و لبو همزمان با هم باعث پایین آمدن بیش از حد فشار خون شده و خطرناک است. بنابراین اگر داروهای مربوط به فشار خون مصرف می کنید باید در مصرف لبواحتیاط کنید.
۵- مقدار بالای اگزالات در لبو امکان تشکیل سنگ کلیه را در بدن افزایش می دهد. اگر شما سابقه داشتن سنگ کلیه دارید از مصرف بیش از حد چغندر بپرهیزید.
۶- نوشیدن آب لبو باعث گرفتگی تارهای صوتی و اشکال در صحبت کردن می شود. این مشکل در صورت زیاده روی در مصرف آب چغندر روی می دهد.